Lybra - poškození řídicí jednotky

Vše, co se týká čidel, kabelů, baterky a veškeré elektroinstalace...
Odpovědět
Zpráva
Autor
vn.novotny

Lybra - poškození řídicí jednotky

#1 Příspěvek od vn.novotny »

Přehřála se mi Lybra 1.8 při jízdě bez klimatizace ve městě. S autem jsem nejel já, takže nevím jak přesně přehřátí proběhlo. Jako příčinu jsem našel nefunkční relé pro 1. rychlost ventilátoru - nespínalo. Proto se se zapnutou klimatizací a nebo mimo město přehřátí neprojevilo.

I po úplném vychladnutí se před pokusem o start rozsvítí kontrola přehřátí vedle teploměru, teploměr ukazuje 130°C a nespíná palivové čerpadlo. Motor jen škytne a nechytí. Pravděpodobně spotřebuje benzín natlačený v liště a pak už nemá co zapálit. V jednotce nejsou žádné chybové kódy. Přestalo fungovat ovládání akčních členů motoru (nespustím větrák, palivové čerpadlo atd.) Auto má pohon LPG. Když zapnu start přímo na plyn, motor nastartuje. Zkusil jsem vyměnit řídicí jednotku motoru (samozřejmě k tomu i jednotku immo. a čip). Vše začalo znovu fungovat.

Po 20km se vše opakovalo. Měl jsem při testovací jízdě připojenou diagnostiku. Jel jsem po městě. Najednou během vteřiny vyletěl teploměr na 130°C a rozsvítila se červená kontrola přehřátí. Přitom aktuální hodnoty z diagnostiky ukazovaly teplotu mezi 88 až 95°C Než jsem stačil zastavit, vše se zase srovnalo. V jednotce se objevily chyby P0480 - větrák chlazení 1 - zkrat na plus pól baterie; P0481 - větrák chlazení 2 - zkrat na plus pól baterie; 065523 - neznámý chybový kód. Smazal jsem, vše fungovalo, větrák šel přes diag. spínat na obě rychlosti. Než jsem dojel domů, opakovalo se to ještě dvakrát. Podruhé vyskočil chybový kód P0505 - krokový motor - zkrat na kostru nebo rozpojený obvod. Potřetí se k vyběhlému teploměru přidalo i cvakání spojky klima kompresoru, přestože jednotka klimatizace byla nastavené na ECON. Vyběhl chybový kód P1531 relé klimatizační jednotky - nezpracovatelný signál.
Všechny chyby šly smazat a znovu se neobjevily. Nicméně znovu stejný projev jako by odešla řídicí jednotka. Natočil jsem to na video níže v odkazu. Po otočení klíčku teploměr vyletí, benzínové čerpadlo nesepne a auto nestartuje. Teplota přes diagnostiku je OK - tedy studený motor = 30°C. Spínání akčních členů nefunguje.

Mám ještě jendu ŘJ motoru ale nemám k ní jednoku immo, takže nenastartuju. Ale když jí zapojím, vše se opět chová normálně a ventilátor i čerpadlo i spojku klima kompresoru mohu ovládat.

Video přístrojovky před startem:
https://www.youtube.com/watch?v=fh4cyziWK8c

Je to Lybra 1.8 VVT rok 1999

Karel 6
Člen klubu
Člen klubu

Re: Lybra - poškození řídicí jednotky

#2 Příspěvek od Karel 6 »

Chybu máš v kostře. Ta se nachází zhruba pod škrtící klapkouna sání. Je tam blbě vidět . Je pod 8čkou šroubem
Lancia Delta HPE 1.9 JTD 6q
Lancia Delta 1.6 HF 16v
Lancia Delta HF Integrale 16V v přípravě
Lancia Stratos replika v přípravě

vn.novotny

#3 Příspěvek od vn.novotny »

Jsi si jistý, že tam je kostra u 1.8? Podle schémat jsem našel kostru ECU na pravé části bloku nad altíkem. Pod klapkou ji má 2.0. Nebo je tam ještě nějaká další, kterou nevidím?
Očistil jsem všechny kostřicí body podle schématu spojené s jednotkou: póly baterie, uzemnění baterie na levý nosník C1, uzemnění baterie na převodovku C1, kostru ECU na bloku motoru nad altíkem C40, kostra sahary přední část levého nosníku C10, kostra klimy pravý nosník C11, kostra ABS levý komin tlumiče, kostra levá a pravá strana pod palubovkou, Všechny byly ok, nic upadlé ani výrazně zoxidované. I přesto jsem je očistil. I potom se závada opakovala.

Karel 6
Člen klubu
Člen klubu

#4 Příspěvek od Karel 6 »

Jj, je tam. Taky jsem měl stejný problem .
Lancia Delta 1.6 HF 16v

vn.novotny

#5 Příspěvek od vn.novotny »

Na fotce je zadni strana motoru 1.8 VVT. Kde je na bloku místo pro kostru pod klapkou? Fak tam nic nenacházím. Na motoru v autě jsem také nic nenašel. Chtěl bych mit jistotu, než rozpojím polovinu LPG systému a vyndám klapku. Níže i strana z dílenské příručky. Podle ní na blok vede jen C40

Obrázek
Obrázek

Karel 6
Člen klubu
Člen klubu

#6 Příspěvek od Karel 6 »

Mělo by to být zhruba v úrovni toho vylitého znaku, ale víš. Na hlavě.
Lancia Delta 1.6 HF 16v

vn.novotny

#7 Příspěvek od vn.novotny »

Opravdu jsem žádný kabel nenašel ani na jednom ze dvou motorů. Nafotil jsem to i pod klapkou.

Našel jsem podobné téma zde na fóru, kde se totéž už řešilo https://www.lanciaklub.cz/viewtopic.php?f=20&t=242321

Máte nějaké další tipy co s tím? Motor takhle poškodil už 3 řídicí jednotky. Metoda pokusu je dost drahá....

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Odpovědět