S manželkou sme sa zamýšlali, aké auto by sme si zadovážili. Obaja máme celkom špecifický vkus na dizajn, páčia sa nám originálne, neokukané autá, ktoré sú dizajnovo avantgardnejšie a odvážnejšie. Prvá voľba padla na Citroen C6, z môjho pohľadu velmi originálne vozidlo s nadčasovým dizajnom a na svoju dobu pokročilými technológiami. Boli sme ich zopár obzrieť. Jedno sa nám velmi pozdávalo. Bolo v čiernej farbe, krásne 18” disky, velmi zachovalý béžový kožený interiér s nádherným drevom, super palubný displey, parádne fungoval aj HUD…auto malo pekný chod, tichy dieslový 6-valec, velmi sofistikovaný. Vyhadzovalo pár problémov s elektrikou, nefungoval tempomat, písal problém podvozku, ale ten sa javil ako funkčný. Fungovali všetky úrovne zdvihnutia, aj nerovnosti absorboval uplne super. Nezobrali sme ho však hneď, chceli sme si to nechať ešte uležať. No a potom som sa začal na to pýtať o názor známych a mechanikov a oni nás odhovorili. Hlavne kvôli podvozku, elektronike a nedostupnosti ND.
Nechali sme si chvílku čas a hladali sme iné auto, ktoré by spĺňalo naše požiadavky na komfortný sedan s výnimočným dizajnom. No a po čase som si spomenul, že veď Lancia na sklonku svojej slávy vyprodukovala výnimočnévozidlo – Thesis – poludštenú variantu konceptu Dialogos. Okamžite sme sa o auto začali viať zaujímať, pozeral som motorizácie, interiér, farby…velmi nás uchvátilo. Dá sa povedať, že nám Thesis pripadá ako verzia Citroenu C6, keby mali v Citroene eštre trocha viac gúl na uvolnenie v dizajne. Predný grill masívny jak keby ho satan ukoval, diamantové svetlomety, vlnitá línia prednej kapoty, zadné vymazlené led svetlá…a interiér…neskutočne vkusný, starší brat Maserati Quattroporte V. Tak bolo rozhodnuté, toto auto chceme. Bude to náš jediný daily car, na bežné vozenie. Chceli sme mať výnimočný pocit z každej jazdy a Thesis nám to splnil
Začali sme sa obzerať po inzerátoch, vela ich teda nebolo. Často v úboženom stave, bolo nám teda jasné, že auto si bude vyžadovať nejakú investíciu. Nakoniec sme našli inzerát kde starší pán na dôchodku predával svoj Thesis. Bol z juhu stredného slovenska, cca 250 km od nás. Rozhodli sme sa ho ísť pozrieť, pripravení ho kúpiť ak nás osloví. Chybu s konzultáciami s mechanikmi sme už neurobili, asi by sme ani toto auto nekúpili a skončili by sme pri nejakej bezpohlavnej plechovke. Prišli sme na miesto, jednalo sa o Thesis z roku 2007, pôvodom z Talianska. V roku 2012 bol privezený na slovensko, vtedy ho aj kúpil ako privezené auto jeho vtedajši majteľ. Auto malo v tom čase najazdených 197XXX km. Tmavomodrá metalíza, tobacco interiér v peknom stave, karoséria už si čo-to odžila. Škrabance, oderky, preliačiny…ale nebola to nejaká katastrofa. Po naštartovaní bol motor pomerne hlučný, bolo počuť okrem klepania aj nejaké tie ložiská. Počas jazdy sa prejavili všakovaké chyby. Napríklad skyhook error, EPB error, variosteer error, airbag error, nešla klíma, nešlo podsvietenie palubovky, teda budíkov..auto bolo tvrdé jak stepná koza. No celkovo, čuduj sa svete, aj napriek týmto závadám sa nám auto pozdávalo. Ešte som zabudol, pri zvýšení otáčok (už na 2K) bolo počuť nepríjemne pískanie od motora. Typoval som to na turbo… Majteľ mi medzirečou spomenul, že pri Bratislave je jeden fachman, ktorý sa na Thesis špecializuje, ale že pre nich je ďaleko tak k nemu nechodili. Hneď som si našiel kontakt na Bazoši a zavolal, v tom momente som zistil že existuje istý Vlado
Instantné vyriešenie väčšiny problémov tou poistkou ma ale ubezpečilo, že to nebude také zlé, a že kúpa auta bolo pre nás dobré rozhodnutie. S Vladom sme sa dohodli, že sa autu povenuje. Bolo to na prelome septembra a októbra. Bohužiaľ mal vtedy Vlado vela práce a často bol mimo SVK. Nakoniec sa nám ale podarilo zladiť a auto som k nemu konečne doniesol koncom novembra. Dovtedy sa ešte vysvetlila situácia s tou chýbajúcou poistkou. Vypalovala sa, odsledoval som, že to robilo pri vytáčaní volantu, teda niečo so servom alebo volantom. Vlado mal auto u seba nejaké tie dva týždne, prišiel som si poň v polke decembra. Na aute sa porobilo nasledovné:
- prebrúsenie zvodov a pretesnenie
- slimák za volantom (vypalovanie poistky)
- výmena a pretesnenie zadných svetiel. Pôvodne boli popraskané a blbli kompletne. Svetlá som kúpil cez poštu od Radeka z CZ (pri Brne) za 200€. Došli obratom, všetko v porádku, pekné, funkčné. Montoval ich Vlado
- robili sa rozvody, vymenil sa napinák a dačo ešte čo tam chrčalo
- horný silent na motore
- výmena kufrových vzpier lebo už nedržali
- hadička ostrekovača
- predné osvetlenie interiéru celé aj s doskou
- vonkajšie elek. otváranie spolujaz. dverí
- nejaké veci na podvozku / prednom nárazníku
- ručná brzda - motorček na LZ kolese a baterka
- pretesnenie ŠPZ (rosili sa svetlá)
Auto teraz jazdí dobre. Trocha ma irituje pri akých otáčkach radí…ale to mi Vlado hovoril že je bežné pre Thesis. Inak nám auto prináša každý deň radosť..a to jepresne to, čo sme chceli. Naposledy som mal takúto radosť z auta ešte ako mladý chalan keď som mal svoje BMW e36 325i…uplne iné auto, ale aj uplne iné preferencie v tej dobe
No a plány na aute sú ešte nasledovné (keď sa nazbierajú opäť dáke šekele):
- výmena oleja v motore + filtre
- výmena oleja v prevodovke
- zatváranie skrinky autorádia
- repas štartéra
- vytiahnuť preliačiny
- pozrieť nápravy, možno nové silenty
- pozrieť silenty na motore
- odlomený joystick na zrkadlá (nemáte dakto?
- slnečná clona vodiča mi padá
- kontrola skyhooku (nejak sa mi nezdá)
- chromy na dverách sú jak šalát, premýšlam ako ich vyrovnať
- disky 16” plné z emblemy, mám iba tie uplne základné z executive, tie by zostali na zimu
No a uvidíme čo ešte čas prinesie
Fuu…pozerám na ten sloh. Sorry. Kto dočíta do konca, má u mňa bludišťáka
Nech slúži!
Gabstro