Lybra - oprava popelníku/výměna žárovek

Návody na opravy a individuální úpravy.
Vkládejte POUZE hotové návody.
Pravidla fóra
V této sekci budou uváděny pouze návody na individuální úpravy nebo opravy aut. Nesmí se zakládat témata s dotazy typu "potřebuju poradit s....". V názvu tématu uveďte na jaký model, motor je oprava (úprava) určena. Snažte se svůj popis doplnit co nejvíce informacemi a nejlépe i fotodokumentací.
Příspěvky v tomto fóru podléhají před zobrazením schvalováním. Za každou radu a tip na opravu a úpravu předem děkujeme. Pomáháte sami sobě :)

Upozornění: V moment odeslání se stává návod majetkem lanciaklubu a není dovoleno ho bez souhlasu vedení LK dále publikovat. Neplatí pro publikování návodů osobou, který ho vytvořila.
Odpovědět
Zpráva
Autor
smoger
Příspěvky: 477
Registrován: pát pro 28, 2012 21:13
Bydliště: Brno

Lybra - oprava popelníku/výměna žárovek

#1 Příspěvek od smoger »

Takže tahle oprava zabere zhruba 20-30 minut(podle toho jakej máte bordel v nářadí a co máte za nářadí) :) Je určená pouze pro ty co se jim ulomil v popelníku caplík co ovládá polohu popelníku a nebo pro ty co jim nesvítí podvícení popelníku nebo přihrádky. Komu nesvítí pouze podsvícení přihrádky přeskočit na bod 17. Komu nefunguje jen zavírání může vše s žárovkou přeskočit. Ale myslím, že lepší je stejně je vyměnit když už je to venku :) Kdyby něco tak SZ. Žárovky sem použil Narva W1,2W.

1. Vymontovat 2x TX a vysunout ven(je to tam nacvaklé na dvou plíškách v zadu. Dál to de vidět tak je potřeba opatrně zabrat.
Obrázek

2.Odpojit konektory
Obrázek

3. Vycvaknout to černé ven. Menším plochým šroubovákem nebo koberčákem to de hezky. Vlastně nevím ani jestli se to musí ale šlo to bez toho nějak divně ven. Je to ten zpomalovač toho pohybu aby to moc rychle nevystřelilo a vlastně spíš asi vypadalo efektně.
Obrázek

4. Tak to vypadá vycaknuté
Obrázek

5. a vyndat z toho i tu tyčinku co je tomu protikus
Obrázek

6. Nejlíp to jde zase menším plochým šroubovákem prvně zamáčknout levou stranu a druhou rukou vysouvat dopředu, potom tak stejně pravou.
Obrázek

7. Takto se to celé vysune
Obrázek

8. Chytíme a u mě bylo potřeba takovým krouživým pohybem docela dost zabrat. (update od Raiser 656: při výměně žárovky přimáčknout objímku směrem k zapalovači a vytáhnout)
Obrázek

9. žárovknu vytáhnout taky je trošku potřeba zabrat
Obrázek

10. "Srdíčko" po kterém jezdí caplík. Nutnost
Obrázek

11. Potom vysouvat směrem dopředu popelníku.
Obrázek

12. Pokud caplík chybí ste u závady :)
Obrázek

13. Vrták sem použil 1,5mm protože sem našel stejný hřebík taky průměru 1,5mm. V podstatě by šlo použít asi od 1 do 2mm podle toho co najdete. Hřebík není nutností. Šlo by asi použít třeba jak sem tu čet špajchnu od kola nebo jiný drát :)
Obrázek

14. Caplík sem vyrobil tak že sem si na brusce zpiloval hřebík do kulata tu špičku kterou zatloukáte. Šlo by to i pilníkem. Poku není bruska ani pilník tak prostě špičku jen odstřihnout kombinačkama. Poprvé sem to tak udělal a vím že funguje doteď, ale já projistotu dokulata :) Délka by měla být tak zhruba 5mm a navrtané mám tak 1,5mm ale jak říkám všechno sem dělal od oka takže nějaká velká přesnost asi není potřeba.
Obrázek

15. Takhle to vypadá nasazené. To je trošku boj, prvně nasadit na ten půlkroužek tu stranu kde se dodělával ten caplík a pak to teprve pasovat do té nacvakávací díry. Je potřeba trochu přihnout ten plast co je pod tím.
Obrázek

16. Teď už jen poskládáme. Prvně nasadit tu zbržďovací tyčinku. Potom nasunout to šuflátka a mírně zabrat dokud v tom necvakne. Drát od zapalovače vést pod tím zbržďovacím pak to líp chodí.

17. Taháním za drátek do stran jde pohodlně vysunout potom 1 žárovka
Obrázek
Lybra 2,4jtd 99kw 99'
Fiat Uno 1,7D "hrkač" 83'
Ex: Lybra 2,4jtd 99kw 2000
Ex: Fiat Tipo 1,9td 66kw
Ex: Fiat Uno 0,9

IkaSGC 473
Příspěvky: 293
Registrován: pát říj 03, 2008 12:39
Bydliště: Zlín
Kontaktovat uživatele:

Re: Lybra - oprava popelníku/výměna žárovek

#2 Příspěvek od IkaSGC 473 »

Podařilo se mi opravit opačný problém. Tedy kdy kolíček je v pořádku ale je ulomený triangl jako protikus. Samotný trojuhelník je velmi komplikované nahradit (tedy například zalít otvor a vyfrézovat drážky). Já jsem to vyřešil pomocí 3D tiskárny kterou bohužel asi každý doma nemá. Trojuhelníček jsem si vytiskl v bloku který jsem pak celý vlepil do postiženého místa. Poté popelník funguje na 100% a mám takový dojem že pevnost je větší než u originálu, to ale ukáže až čas. Kdo nemá 3D tiskárnu tak může někoho poprosit a nebo se to pokusit vybrousiz třeba ze dřeva.

Blok:
WP_20151114_004.jpg
Po vlepení vteřinovým lepidlem + aktivátor ve spreji
WP_20151114_005.jpg

Adam666
Příspěvky: 1
Registrován: ned led 07, 2018 14:58

Re: Lybra - oprava popelníku/výměna žárovek

#3 Příspěvek od Adam666 »

Ahoj, Chtěl jsem se zeptat jestli nemáš náhodou jeste někde namalavonej ten protikus v nějakým soboru na 3D tisk.

Pesek
Příspěvky: 162
Registrován: sob čer 27, 2015 21:18

Re: Lybra - oprava popelníku/výměna žárovek

#4 Příspěvek od Pesek »

Já jsem vyměnil žárovku na podsvit přihrádky pod popelníčkem, i žárovku u zapalovače a stejně mi to nesvítí :-k

Uživatelský avatar
spaCZeman 639
Příspěvky: 67
Registrován: úte kvě 29, 2012 20:18
Bydliště: Kroměříž
Kontaktovat uživatele:

Re: Lybra - oprava popelníku/výměna žárovek

#5 Příspěvek od spaCZeman 639 »

Já jsem celý popelník rozebral, vytáhl pružinky z ozubených koleček, takže vyklápění funguje manuálně a hlavně jsem nahradil klasickou zásuvku dvojitou zásuvkou na USB.
Popis produktu zde https://www.skodateam.cz/USB_zasuvka_do ... p?idz=1583
Přílohy
lybra-4.jpg
lybra-3.jpg
lybra-2.jpg
lybra-1.jpg
Lybra SW 2.4 JTD 110 kW „Dalmatin”
Dedra 1.6 65 kW (R.I.P.)

Obrázek

Odpovědět