Oprava motorku centr. zamykání <Kappa>

Návody na opravy a individuální úpravy.
Vkládejte POUZE hotové návody.
Pravidla fóra
V této sekci budou uváděny pouze návody na individuální úpravy nebo opravy aut. Nesmí se zakládat témata s dotazy typu "potřebuju poradit s....". V názvu tématu uveďte na jaký model, motor je oprava (úprava) určena. Snažte se svůj popis doplnit co nejvíce informacemi a nejlépe i fotodokumentací.
Příspěvky v tomto fóru podléhají před zobrazením schvalováním. Za každou radu a tip na opravu a úpravu předem děkujeme. Pomáháte sami sobě :)

Upozornění: V moment odeslání se stává návod majetkem lanciaklubu a není dovoleno ho bez souhlasu vedení LK dále publikovat. Neplatí pro publikování návodů osobou, který ho vytvořila.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Jirka 15
Příspěvky: 905
Registrován: úte dub 26, 2005 19:30

Oprava motorku centr. zamykání <Kappa>

#1 Příspěvek od Jirka 15 »

Když jsem si loni dovezl kappu z Italie, měla nefungující central. To už jsem věděl, že centralové motorky jsou v kupě se zámkama a nedají se vyměnit, jen jako komplet za hodně peněz. Ale jak mám ve zvyku, řekl jsem si že všechno přeci musí nějak jít. Nové zámky na všechny dveře za spoustu tisíc bych rozhodně nekoupil a starší za skoro tisíc za kus jsem moc nechtěl ryskovat - můžou vydržet roky, nebo taky jen dny.

Tak jsem se rozhodl jeden ze starých zámků rozebrat a prozkoumat. ....A přišel jsem na to že spálený motorek není zádný problém. Tady je postup opravy:

1.Nejdřív se musí sundat tapec. U mě to šlo dost těžko, protože to nikdo před tím ještě nedělal.
Obrázek

2.Motorek se nejdřív musí odpojit - ve předu dva konektory, vzadu po jednom. Potom se musí vycvaknout všechny táhla - od vnější kliky - od vnitřní kličky a od "páčky" na zamykání uvnitř. zámek je přišrubovaný do dvěří třema torx šroubama.

3.Vytažený zámek se musí rozebrat. Povolí se tři samořezky(červené kolečka), a musí se odvrtat hlavičky nýtků (žluté šipky). Potom drží už jen na dvouch zápatkách.
Obrázek

4.Rozebraný zámek
Obrázek

5.Rozebraný zámek. Do zámku už je vsazený nový motorek. A TO JE TO NEJLEPŠÍ!!! Motorek mi byl od někud povědomý, a tak jsem zašel ke známému co staví železniční modely. Nový motorek jsem sehnal A KUPODIVU ROZMĚROVĚ NAPROSTO STEJNÝ a uplně přesně do zámku pasoval. Bylo jen potřeba zkrátit osku nového motorku a přelisovat ozubené kolečko! Na starý motork byly drátky naletované, na nový je potřeba udělat malé konektorky...
Obrázek

6.Starý a nový motorek. Nové motorky se dají obvykle sehnat na modelářských burzách, třeba v Praze. Cena takového motorku je kolem 100,--Kč.
Obrázek

7.Hotovo, zámek se stejným způsobem složí a na místo nýtku jsem ho pro jistotu zakápl tavným lepidlem, ale drží dobře i bez toho.
Obrázek

8.Zámek se namontuje zpátky do dveří a je hotovo. Už to mám odzkoušené, zaručeně to funguje. Motorky jsou prý totiž původně určené do centrálů :wink: . Opravil jsem tak všechny čtyři dveře a oprava centralu tak namísto spousty tisíc vyšla na zhruba 400,-- Kč!!!

Uživatelský avatar
Jirka 15
Příspěvky: 905
Registrován: úte dub 26, 2005 19:30

#2 Příspěvek od Jirka 15 »

Jen nalisovat, je to pěkně na fest. A to ani ne kladivkem, aby se oska neohla, já to lisoval opatrně svěráčkem. Pro jistotu je možné osku jemně nadrážkovat :wink: Jinak modeláři (někteří) jsou i takový machři, že překlepávaj celý osky :twisted:

Uživatelský avatar
F@ster
Příspěvky: 517
Registrován: ned bře 07, 2010 20:39
Bydliště: Praha - Holešovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Oprava motorku centr. zamykání <Kappa>

#3 Příspěvek od F@ster »

Díky za super návod, mám za sebou dva kousky a čeká mě ještě zbytek, hlavně vepředu u spolujezdce, ale ten zlobí jen občas a taky čekám na další dodávku motorků. Nalisování není sranda, kladivo a velká dávka opatrnosti zabrala, ale víc mě trápilo pastorek sundat.

Jenom bych rád upozornil všechny budoucí repasovatele zámků bych na fakt, že celý mechanismus uvnitř zámku je z hodně měkkého materiálu a bude velmi pravděpodobně ohnutý - vlastní zkušenost a zbytečná (opakovaná) demontáž z auta. Chce to docela nervy, aby to člověk pořádně vychytal, není to úplně sranda...

Uživatelský avatar
adams
Příspěvky: 90
Registrován: úte dub 21, 2015 16:31

Re: Oprava motorku centr. zamykání <Kappa>

#4 Příspěvek od adams »

mozno to tu uz je - nasiel som na polskom fore PDF po nemecky s opravou zamku - vymena spinacov aj motorku :

Kód: Vybrat vše

http://www.forum.lanciapolska.org/download/file.php?id=37026
Lancia Kappa 2.0
Volvo 850 T-5R

Odpovědět